تومورهای سر و گردن انواع مختلفی دارند، افرادی که با این نوع عارضه درگیر هستند نگرانی هایی در رابطه با روش های درمانی و بهبودی کامل آن دارد، از این رو در این مقاله قصد داریم به بررسی بیشتر این موضوع بپردازیم و ضمن آشنا شدن با انواع تومورهای سر و گردن، نکاتی پیرامون علایم و علل این نوع تومورها ارائه خواهیم داد، علاوه بر آن به روش درمان تومورهای سر و گردن نیز اشاره خواهیم کرد، پس برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه با ما همراه باشید.
انواع تومورهای سر و گردن
انواع مختلفی از تومورهای سر و گردن وجود دارند به طوری که برخی از انواع آن بدخیم و برخی دیگر خوش خیم هستند، در واقع تومورهایی که در این بخش از بدن ایجاد می گردد بیشتر در سلول های لایه های مخاطی سر و گردن از جمله دهان، بینی و گلو آغاز می گردند، غدد بزاقی نیز می توانند درگیر این تومورها شوند.
از مشخصه های تومورهای بدخیم متاستاز و رشد و انتشار سریع آن به سایر بخش های بدن است، این نوع از توده ها نیازمند درمان های پیشرفته تر بوده و در اسرع وقت می بایست به پزشک مراجعه گردد، در حالی که تومورهای های خوش خیم متاستاز نمی دهند و انتشار و رشد سریع از مشخصه های آن نمی باشد.
تومورهای سر و گردن را از نظر محل درگیر شدن آن نیز می توان تقسیم بندی نمود، در این تقسیم بندی تومورهای حفره دهانی، تومور گلو، حنجره، حفره بینی، غدد بزاقی، سینوس های پارانیزال و غیره قرار دارند.
علائم تومورهای سر و گردن
آگاهی از علایم و نشانه های آن می تواند در تشخیص و درمان سریع تر آن بسیار موثر و کارآمد باشد، یکی از شایع ترین نشانه های تومور گردن، توده های گردنی است، از آنجا که این نوع عارضه در بیشتر مواقع گره های لنفاوی گردن را نیز درگیر می نمایند، از نشانه های آن ایجاد توده های گردنی می باشد.
از دیگر نشانه های تومورهای سر و گردن، تغییر صدا می باشد، از این رو اگر تغییر و گرفتگی صدا به مدت طولانی ایجاد گردد می بایست علت آن پیگیری شود.
وجود زخم در دهان و یا گلو که ممکن است با درد نیز همراه باشد از علایم این عارضه می باشد، گلو درد مداوم، مشکل در بلع، بالا آوردن خون، احساس درد مداوم در گوش، درد در سینوس ها، بروز اختلالات در هنگام صحبت کردن و تنفس و شنوایی نیز ممکن است در گروهی از افراد مبتلا به تومورهای سر و گردن مشاهده گردد.
از دیگر نشانه های این نوع توده ها، تغییرات پوستی و زخم های طولانی مدت است، از این رو زخم های موجود در صورت و سر که زمان زیادی طول کشیده باشد را جدی باید گرفت، از طرف دیگر تغییر رنگ پوست و ایجاد تغییرات در فرم و اندازه خال ها نیز می تواند هشدار دهنده باشد.
علت ایجاد تومورهای سر و گردن
علل مختلفی می تواند در بروز تومورهای سر و گردن دخیل باشد، سابقه ژنتیکی یکی از عواملی است که در این زمینه نقش دارد، از طرفی برخی از عادات رفتاری و سبک زندگی نیز می تواند در افزایش ریسک این نوع توده ها موثر باشد، از جمله این موارد می توان به مصرف الکل و دخانیات اشاره کرد.
بیماری هایی مانند ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از ریسک فاکتورهای این توده ها محسوب می گردد، استفاده مکرر از غذاهای فرآوری شده و حاوی نگهدارنده و همچنین برنامه غذایی غیر مغذی از دیگر عللی است که می تواند در بروز این بیماری ها دخیل باشند، قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب و پرتوهای مضر به مدت طولانی می تواند احتمال ابتلا را افزایش دهد.
درمان تومورهای سر و گردن
استفاده از آزمایشات و تکنیک های تشخیصی مانند آزمایش خون، HPV، آندوسکوپی، بیوپسی، سی تی اسکن و اشعه ایکس در روند تشخیص و میزان پیشرفت توده های سر و گردن بسیار موثر است، بسته به نوع و پیشرفت بیماری و سن بیمار، پزشک درمان های موثرتر را انتخاب می نماید، به طور کلی جراحی از روش های مهم درمان این توده ها محسوب می شود که معمولا همراه با شیمی درمانی و پرتودرمانی استفاده می گردد.
جراحی سرطان سر و گردن نیز خود انواع مختلفی دارد، با پیشرفت تکنولوژی امروزه روش های کم تهاجمی در درمان تومورهای سر و گردن به خدمت گرفته شده است، از این موارد می توان به جراحی رباتیک قابل انعطاف اشاره کرد که دقت جراحی را بالاتر می برند و امکان دسترسی به نقاط مختلف فراهم می گردد.
جراحی به کمک لیزر، جراحی آندوسکوپی و جراحی باز طبق نظر پزشک قابل اجرا می باشد.
برهنه کردن تارهای صوتی برای درمان و یا برداشتن نمونه در تومورهای تارهای صوتی کاربرد دارد، کوردکتومی، لارینژکتومی، لارینژکتومی پارشیال، لارینژکتومی توتال، فلپ های میوکوتانوس، فارینژکتومی، فلپ های آزاد، برداشت گره های لنفاوی، تراکئوتومی از جمله جراحی های تومورهای سر و گردن هستند که بسته به شرایط بیمار مورد استفاده قرار می گیرند.
جراح سرطان سر و گردن
برای درمان در این زمینه می بایست به متخصص گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن مراجعه کرد، بهترین جراح سر و گردن می بایست ضمن تسلط بر تکنیک های پیشرفته، بتواند با بررسی دقیق شرایط بیمار بهترین روش درمانی را انتخاب نماید، دکتر محمد مهدی سالم از متخصصین شناخته شده در این زمینه هستند، ایشان متخصص گوش، حلق و بینی و فوق تخصص جراحی سر وگردن می باشد و توانسته اند خدمات ارزشمندی را به بیماران ارائه دهند.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی انواع تومورهای سر و گردن پرداختیم، همان طور که اشاره شد این تومورها ممکن است خوش خیم و یا بدخیم باشد، تومورهای بدخیم به سرعت به نقاط دیگر انتشار می یابند و نیازمند درمان های ترکیبی مانند جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی می باشد.
تومورهای سر و گردن بسته به مرحله پیشرفت و نوع آن، با روش های مختلف تحت درمان قرار می گیرند، به طوری که ممکن است منجر به برداشتن کل و یا قسمتی از تارهای صوتی، حنجره، جعبه صدا و گره های لنفاوی گردد، برای دریافت بهترین نتایج ، می بایست هر چه سریع تر برای درمان اقدام نمود و در انتخاب جراح سر و گردن دقت کافی را داشت.