درمان سینوزیت و روش های آن مورد سوال بسیاری از افراد است که با این مشکل مواجه هستند. التهاب سینوس ها می تواند مشکلات مختلفی برای فرد ایجاد کند. از این جمله می توان به گرفتگی بینی، سر درد، تب، ترشح و خلط بینی و گلو و غیره اشاره کرد. با توجه به این که عوامل مختلفی در ایجاد این بیماری نقش دارند، ضرورت دارد که برای تشخیص و پیگیری درمان آن حتما به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.
ما در این مقاله قصد داریم به بررسی درمان سینوزیت بپردازیم. پس در ادامه به تعریف کلی این بیماری و روش های مختلف درمان آن اشاره خواهیم کرد. و توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
سینوزیت چیست؟
لازم به ذکر است حفره های سینوس ها در بخش جلویی جمجمه قرار دارند. اگر در اثر عوامل ویروسی و یا باکتریایی و یا مواجه شدن با عوامل آلرژی زا، سینوس ها ملتهب گردند و مخاط آن ها سبب بسته شدن سینوس ها گردد، سبب ایجاد فشار در آن می گردد که در پی آن علایمی مانند درد و ناراحتی در این ناحیه مشاهده می گردد. در واقع به التهاب و انسداد سینوس ها، Sinusitis گفته می شود.
سینوزیت ممکن است به شکل حاد و یا مزمن باشد. در سینوزیت حاد علایم سینوزیت بعد از ۲ تا ۳ هفته بهبود می یابد. در صورتی که در نوع مزمن این بیماری، علایم بیماری مدت بیشتری طول می کشد. و حتی ممکن است فرد تا چند ماه با این بیماری درگیر باشد. لازم به ذکر است عواملی مانند هوای سرد، دود و آلودگی هوا، دخانیات، آلرژی و پولیپ بینی، عوامل تحریک کنند این بیماری هستند.
درمان دارویی سینوزیت
از جمله قوی ترین داروی سینوزیت برای درمان، آنتی بیوتیک ها هستند که در صورت عفونت های باکتریایی توصیه می گردد. متخصص ممکن است برای کاهش التهاب اسپری کورتون برای داخل بینی را تجویز کند، کورتیکواستروئید بینی که به شکل اسپری است در کاهش التهابات نقش دارد. فلوتیکازون، تریامسینولون، بودزونید، ممتازون و بکلومتازون از جمله این موارد هستند.
درمان ایمونوتراپی نیز که شامل تزریق واکسن آلرژی می شود از دیگر موارد درمان دارویی است. در افرادی که پولیپ بینی دارند کورتیکواستروئیدهای چه به صورت خوراکی و یا تزریقی می تواند در کاهش التهابات موثر باشد. همچنین آسپرین نیز می تواند در کاهش علایم حساسیت موثر باشد. برای کنترل درد ممکن است مسکن نیز تجویز گردد.
البته نوع درمان پیشنهادی بستگی به نظر پزشک دارد. به طوری که متخصص گوش و حلق و بینی بعد از بررسی بیمار، با تشخیص نوع بیماری و علل آن می تواند درمان های مختلف مانند درمان دارویی را پیشنهاد کند. انجام برخی از آزمایشات، اندوسکوپی بینی، سی تی اسکن یا ام آر آی از جمله روش های تشخیصی است که پزشک در تشخیص این بیماری به کار می برد.
درمان سینوزیت با جراحی
روش های درمان سینوزیت در خانه معمولا برای موارد خفیف این بیماری موثر است. اما در برخی از بیماران، به دلیل عواملی مانند پولیپ و انحراف بینی، این بیماری به شکل مزمن بوده و به درمان های خانگی و دارویی پاسخ نمی دهند. در این شرایط درمان سینوزیت با روش جراحی می تواند موثر باشد.
در این روش درمانی که اغلب با روش آندوسکوپی انجام می شود، با استفاده از یک لوله نازک که به داخل بینی فرستاده می شود. و دوربین این دستگاه، سینوس ها را بررسی می کنند و در صورت پولیپ و بافت های انسداد کننده، آن ها را حذف می نمایند. لازم به ذکر است این روش جراحی کم تهاجمی بوده و دوره نقاهت کوتاهی دارد. درمان سینوزیت با این روش با حل ریشه ای مشکل انسداد سینوس ها، می تواند باعث تخلیه ترشحات آن گشته و علایم آن نیز به سرعت بهبود می یابد.
درمان سینوزیت در خانه
لازم به ذکر است در درمان خانگی سینوزیت، بیشتر کنترل علایم آن مد نظر است. و توصیه می شود برای درمان سینوزیت به صورت ریشه ای آن حتما به پزشک مراجعه نمایید. یکی از درمان های خانگی برای این بیماری شستشوی بینی با سرم شستشو است. این سرم با رقیق کردن ترشحات سینوس ها، تخلیه آنها را آسان تر می سازد و سبب کاهش درد و التهاب می گردد.
همچنین با قرار دادن کیسه آب گرم روی سینوس ها می توانید درد آن را تسکین دهید. در این زمینه می توانید از روغن های گیاهی مانند سیاهدانه نیز بهره مند گردید. به طوری که با ماساژ ناحیه سینوس ها و پیشانی با این روغن می توان درد را بهبود بخشید. لازم است یادآور کنیم بخور گرم نیز می تواند در کاهش علایم سینوزیت بسیار موثر باشد. توصیه می کنیم چند قطره اکالیپتوس نیز به بخور اضافه کنید.
بهترین دکتر درمان سینوزیت
لازم به ذکر است برای تشخیص نوع سینوزیت و درمان ریشه ای آن می بایست به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. توجه داشته باشید در انتخاب پزشک با تجربه در این زمینه دقت لازم را داشته باشید تا نوع بیماری به درستی تشخیص داده شود و نتایج مطلوب را از درمان سینوزیت دریافت نمایید. گفتنی است دکتر سالم، از جمله پزشکان متخصص در این زمینه هستند، ایشان جراح و متخصص گوش، حلق، بینی و پلاستیک صورت می باشند و سال هاست در این زمینه فعالیت می کنند.
سخن آخر
در این مقاله به بررسی یکی از بیماری های شایع به نام سینوزیت پرداختیم، به طوری که با تعریف کلی آن آشنا شدیم. در ادامه نیز به روش های مختلف درمان آن شامل درمان در خانه، درمان سینوزیت با دارو و روش جراحی اشاره شد. همان طور که ذکر شد روش های درمان خانگی سینوزیت اغلب در کنترل علایم بیماری موثر است و در موارد خفیف این بیماری کارآمد خواهد بود. در صورتی که برای درمان سینوزیت مزمن می بایست حتما به پزشک مراجعه نمایید، در این شرایط پزشک با استفاده از روش های مختلف تشخیصی به بررسی علل آن خواهد پرداخت و روش درمان سینوزیت مناسب را اتخاذ می نماید.