درمان فلج صورت با پیوند عصب یکی از حساس ترین عمل هایی است که گاهی نیاز است انجام شود تا عصب از کار افتاده، ترمیم گردد. همانطور که میدانید کنترل عضلات با استفاده از اعصاب گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد که گاهی در اثر حوادث و مشکلات نیاز به پیوند عصب دارد. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره درمان فلج صورت با پیوند عصب برای شما بیان کنیم، با ما همراه باشید.
بهترین روش درمان فلج صورت
همانطور که میدانید، صورت انسان از تعداد زیادی ماهیچه تشکیل شده است و کنترل این عضلات به وسیله تعدادی عصب انجام میشود. در برخی افراد به دلایل مختلف اعصاب دچار فشار و گرفتگی میشوند که این عارضه باعث بروز فلج صورت یا فلج بلز میگردد. در بسیاری موارد فلج صورت در مدت یک هفته الی دو ماه با استفاده از روش های درمانی مانند فیزیوتراپی، دارو درمانی، تزریق بوتاکس بهبود پیدا میکند. برای بهبود در موارد شدید فلج صورت بهترین راه درمان، جراحی پیوند عصب صورت است.
روش های جراحی عصب صورت
جراحی عصب صورت یک عمل پیچیده و ظریف است که نیاز به دقت و تخصص دارد. چندین تکنیک جراحی وجود دارد که میتوان از آنها برای درمان فلج صورت استفاده کرد. هدف این تکنیک ها بازگرداندن عملکرد و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلالات عصبی صورت است. در ادامه به برخی از تکنیک های جراحی رایج مورد استفاده در جراحی عصب صورت میپردازیم.
جراحی رفع فشار
این تکنیک شامل کاهش فشار روی عصب صورت با حذف هرگونه ساختار فشاری مانند تومورها یا رشد بیش از حد استخوانی است. جراحی رفع فشار اغلب برای درمان بیماری هایی مانند فلج بل یا فشرده سازی عصب صورت ناشی از تومورها یا سایر رشدها استفاده میشود. هدف از این روش کاهش فشار روی عصب و بازیابی عملکرد آن است.
ترمیم اعصاب
جراحی ترمیم عصب برای ترمیم عصب صورت آسیب دیده یا قطع شده انجام میشود. این جراحی ممکن است شامل برداشتن قسمت آسیب دیده عصب و اتصال مجدد انتهای سالم یا استفاده از پیوند عصبی برای پر کردن شکاف بین انتهای بریده شده باشد. جراحی ترمیم اعصاب اغلب برای بیمارانی که ضربه یا آسیب به عصب صورت را تجربه کرده اند انجام میشود.
انتقال عصب
در مواردی که عصب صورت به طور غیر قابل برگشتی آسیب دیده باشد، انتقال عصب ممکن است انجام شود. این تکنیک شامل تغییر مسیر یک عصب سالم از قسمت دیگری از بدن برای بازگرداندن عملکرد به عضلات فلج صورت است. انتقال عصب یک روش پیچیده است که نیاز به برنامه ریزی دقیق و تکنیک های جراحی دقیق دارد.
انتقال عضله
جراحی انتقال عضله شامل انتقال یک عضله سالم از قسمت دیگری از بدن به صورت برای بازگرداندن حرکت صورت است. این تکنیک اغلب در مواردی استفاده میشود که عصب صورت به طور دائم آسیب دیده و قابل ترمیم نیست. جراحی انتقال عضله میتواند به بهبود تقارن صورت و بازگرداندن درجه ای از حالت چهره کمک کند.
بازسازی صورت
جراحی بازسازی صورت با هدف بازگرداندن حرکات و حالت چهره در بیماران مبتلا به فلج صورت انجام میشود. این جراحی ممکن است شامل ترکیبی از تکنیکهایی مانند ترمیم عصب، انتقال عضله، و انتقال عصب برای دستیابی به نتایج مطلوب باشد.
مزایای عمل پیوند عصب صورت
پیوند عصب صورت یک روش جراحی است که شامل اتصال یک عصب سالم از یک قسمت بدن به عصب آسیب دیده صورت به منظور بازگرداندن عملکرد و حرکت به صورت است. این روش اغلب برای درمان بیمارانی استفاده میشود که فلج صورت را به دلیل ضربه، عفونت یا سایر شرایط پزشکی تجربه کرده اند. اگرچه این روش بدون خطر نیست، اما چندین مزیت برای انجام پیوند عصب صورت وجود دارد. یکی از مزایای اولیه پیوند عصب صورت، پتانسیل بهبود عملکرد و تقارن صورت است. هنگامی که عصب صورت آسیب میبیند، میتواند منجر به از دست دادن کنترل در یک طرف صورت شود که منجر به افتادگی، ضعف و ظاهر نامتقارن میشود. با پیوند یک عصب سالم به ناحیه آسیب دیده، میتوان حرکت و عملکرد را بازیابی کرد و به بیماران کمک کرد تا توانایی لبخند زدن، پلک زدن و دیگر حالات چهره را به دست آورند. پیوند عصب علاوه بر بهبود عملکرد صورت، میتواند مزایای روانی نیز برای بیماران داشته باشد. فلج صورت میتواند تأثیر قابل توجهی بر عزت نفس و کیفیت زندگی فرد داشته باشد. علاوه بر این، پیوند عصب صورت میتواند به جلوگیری از عوارض طولانی مدت مرتبط با فلج صورت کمک کند. زمانی که ماهیچه های صورت نتوانند به درستی حرکت کنند، میتواند منجر به مشکلاتی مانند خشکی چشم و آسیب قرنیه به دلیل پلک زدن ناکافی، مشکل در صحبت کردن و غذا خوردن و حتی مشکلاتی با آب دهان شود. با بازگرداندن حرکت صورت از طریق پیوند عصب، میتوان این عوارض را به حداقل رساند یا به طور کلی از آن جلوگیری کرد و سلامت و راحتی بیمار را در طولانی مدت بهبود بخشید. یکی دیگر از مزایای پیوند عصب صورت، پتانسیل نتایج طولانی مدت است. در حالی که موفقیت این روش بسته به هر بیمار و میزان آسیب عصبی آنها میتواند متفاوت باشد، بسیاری از بیماران بهبود قابل توجهی در عملکرد صورت را تجربه میکنند که تا سالها پس از جراحی ادامه دارد.
درمان فلج صورت با پیوند عصب
بهترین و پر استفاده ترین روش جراحی عصب صورت ، جراحی پیوند عصب است. در این روش ابتدا قسمت آسیب دیده عصب از صورت طی عمل جراحی برداشته میشود و بعد از آن یک شاخه عصبی از دیگر قسمت های بدن برداشته شده و در انتهای عصب آسیب دیده پیوند داده میشود. بعد از عمل به مرور زمان بی حسی و فلج در ناحیه صورت با رعایت نکات تجویزی و انجام مراقبت های پزشکی برطرف میشود.
جراحی همزمان لیفت صورت و پیوند عصب صورت
اقدامات پیش از جراحی عصب صورت
بیمارانی که دچار فلج صورت و یا کج شدن لب هنگام حرف زدن و خندیدن شده اند توصیه میشود قبل از عمل پیوند عصب صورت برخی نکات را رعایت کنند.
مشاوره با پزشک تخصصی: قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی پیوند عصب صورت، مهم است که با یک پزشک تخصصی در زمینه جراحی پلاستیک و ترمیمی یا جراح عصبشناسی مشورت کنید. پزشک شما میتواند شرایط شما را ارزیابی کند و برنامه جراحی مناسب را برای شما تهیه کند. او میتواند به شما در مورد جزئیات عمل، احتمال عوارض و نتایج مورد انتظار پس از جراحی اطلاعات بیشتری بدهد.
آزمایشات پیشعمل: پزشک برخی آزمایشات قبل از جراحی را تجویز میکند. این آزمایشات ممکن است شامل آزمایش خون، الکترومیوگرافی (EMG)، تصویربرداری (MRI) و سایر آزمایشات تشخیصی باشد. این آزمایشات برای ارزیابی دقیق تر وضعیت عصب صورت و برنامهریزی مناسب تر جراحی مورد استفاده قرار میگیرند.
در صورت ابتلا به بیماری های زمینه ای و برخی بیماری های عفونی پیش از عمل پزشک خود را مطلع سازید.
قبل از عمل با توصیه پزشک از مصرف داروهای رقیق کننده خون که احتمال بروز خونریزی در جریان عمل پیوند عصب و صورت و بعد از عمل را بالا میبرد، خودداری کنید.
اقدامات بعد از جراحی عصب صورت
مراقبت بعد از درمان فلج صورت و پیوند عصب باعث میشود روند بهبودی سرعت بیشتری داشته باشد. برخی از نکات مراقبتی بعد از عمل عبارتند از:
- گاهی افراد بعد از عمل احساس درد و تورم در ناحیه صورت دارند که طبیعی است برای کاهش درد به بیمار دارو و مسکن داده میشود. همچنین برای کاهش تورم توصیه میشود مدتی بعد از عمل در هنگام خواب سر بالاتر از بدن قرار داشته باشد.
- تا یک هفته از بعد از عمل رژیم غذایی توصیه شده توسط پزشک را استفاده کنید که معمولا برای کاهش فشار بر صورت توصیه میشود از مایعات و سوپ استفاده شود.
- تا زمانی که پزشک اجازه نداده است از مسواک زدن خودداری کنید.
- تا بهبودی کامل از انجام ورزش، فشار به صورت و فعالیت های سنگین خودداری کنید.
- فعالیت های توانبخشی بر روی عضلات صورت در صورت تجویز پزشک تا بهبودی کامل انجام شود.
- در صورت بروز خونریزی یا عفونت در ناحیه درمان سریعا به پزشک مراجعه کنید.
چه مدت زمانی برای بهبود کامل پس از جراحی پیوند عصب صورت نیاز است؟
مدت زمان لازم برای بهبود کامل پس از جراحی پیوند عصب صورت در بین بیماران متفاوت است و تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. در چند هفته اول پس از جراحی، به بیماران توصیه میشود استراحت کنند و از فعالیت های سنگین خودداری کنند. فیزیوتراپی و تمرینات صورت ممکن است برای کمک به حفظ تون عضلانی و جلوگیری از سفتی شروع شود. معمولاً بیماران در این مرحله اولیه بهبودی درجاتی از ضعف یا عدم تقارن صورت را تجربه میکنند. برای بهبود کامل و بازگشت عملکرد صورت به حالت طبیعی، ممکن است زمان طولانی تری لازم باشد. برخی از مطالعات نشان میدهند که بهبود کامل در مدت ۶ ماه تا دو سال پس از جراحی ممکن است طول بکشد، اما در برخی موارد، بهبود کامل ممکن است حتی تا ۳-۴ سال زمان ببرد.
نتیجهگیری
درمان فلج صورت با پیوند عصب یکی از تکنیک های بسیار حساس است که باید حتما توسط بهترین جراح سر و گردن انجام شود. برای این عمل حتما بهترین جراح را برای خود برگزینید و یک جلسه مشاوره با پزشک داشته باشید تا مشکلی در پس عمل شما به وجود نیاید.
سوال متداول
به دلیل آنکه عمل پیوند صورت طی بیهوشی کامل انجام میشود. در زمان عمل بیمار درد را تجربه نمیکند. بعد از عمل مقداری درد با بیمار همراه است که قابل تحمل است و با تجویز دارو درد کاهش پیدا میکند.
با توجه به شرایط بدنی بیمار و همچنین میزان و مهارت پزشک بازگشت حرکات عادی عضلات صورت در افراد متفاوت است به صورت میانگین بهبودی کامل بعد از ۹ الی ۱۲ ماه بعد از عمل به دست میآید.
هزینه عمل جراحی با توجه به موقعیت جغرافیایی و دستمزد پزشک و همچنین میزان آسیب و علت فلج صورت در افراد متفاوت است برای اطلاع از قیمت و دریافت مشاوره به بهترین متخصص و جراح در این زمینه مراجعه کنید.