دکتر محمد مهدی سالم

سرطان لب چگونه است؟

سرطان لب چیست و چه عوارضی دارد؟ علائم و نشانه‌های سرطان لب چه علائمی هستند؟ ممکن است چنین سوالاتی به ذهن شما هم رسیده باشد. این سرطان گونه‌ای از انواع سرطان است که با علائمی همچون زخم روی لب یا برآمدگی لب همراه است. این سرطان که اغلب برای افراد بالای ۵۰ سال رخ می‌دهد، ۶۰ درصد از میزان سرطان‌های شایع آمریکا را در بر گرفته است. شما عزیزانی که مشکوک به آن هستید، باید با علائم، نحوه تشخیص، راهکارهای درمان و مراحل پیشرفت این نوع از سرطان آشنایی داشته باشید. در ادامه آن‌ها را برایتان ذکر خواهیم کرد.

سرطان پوست

سرطان لب چیست؟

سرطان لب یا lip cancer یکی از انواع سرطان‌هایی است که در سر و گردن ایجاد می‌شود. این نوع از سرطان در وهله اول سلول‌های سنگفرشی لب را درگیر می‌کند و باعث رشد غیر طبیعی این سلول‌ها می‌شود. معمولا این نوع از سرطان با نشانه‌هایی همچون زخم و برآمدگی نمود پیدا می‌کند. افرادی که به این سرطان مبتلا می‌شوند، زخم‌های غیر قابل بهبود را بر روی لب‌های خود مشاهده می‌کنند. این نوع از سرطان شایع بر اثر عواملی همچون افزایش سن، ژنتیک، مصرف سیگار و الکل و عدم رعایت بهداشت دهان ایجاد می‌شود‌.

درمان سرطان لب

آیا سرطان لب کشنده است؟

به طور کلی اگر سرطان لب سریع تشخیص داده شود و به موقع درمان شود، مشکلات و چالش‌های کمتری را برای فرد بیمار به وجود خواهد آورد. انجمن جامع سرطان آمریکا با توجه به تحقیقاتی که انجام داده است، چنین می‌گوید که افراد مبتلا به سرطان‌ لب می‌توانند تا ۵ سال زنده بمانند. یعنی افرادی که این اختلال را دارند از زمان تشخیص تا زمان مرگ پنج سال فرصت دارند. در صورتی که به سایر قسمت‌های بدن سرایت کرده باشد و پیشرفت زیادی کرده باشد، احتمال زنده ماندن این فرد در ۵ سال آینده کمی با مشکل مواجه می‌شود. با این اوصاف می‌توانیم بگوییم که این اختلال، می تواند یک سرطان کشنده باشد. بنابراین پیگیری راهکار های درمانی الزامی است.

مراحل مختلف سرطان لب

امروزه برای سرطان لب مراحل مختلفی را در نظر گرفته‌اند. بر اساس پیشرفتی که این سرطان در بدن یک فرد کرده است، مراحل مختلفی وجود دارند:

  1. در اولین مرحله اگر اندازه سرطان موجود در لب ۲ سانتی متر باشد، این بدان معنی است که سرطان هنوز به گره‌های لنفاوی موجود در لب نرسیده است. پس درمان آن آسان‌تر خواهد بود.
  2. در مرحله دوم، ممکن است سرطان از ۲ سانتی متر بزرگتر باشد اما از ۴ سانتی متر کوچکتر باشد. در چنین موارد هم هنوز گره‌های لنفاوی با سلول‌های سرطانی درگیر نشده‌اند.
  3. در مرحله سوم از پیشرفت سرطان موجود در لب اگر اندازه این سرطان ۴ سانتی متر یا بیشتر باشد، یعنی سلول‌های سرطانی به سلول‌های لنفاوی دست پیدا کرده‌اند. البته در این مرحله تنها یک دسته از گره‌های لنفاوی با سرطان درگیر هستند نه تمام گره‌ها.
  4. در آخرین مرحله از مراحل پیشرفت، تمامی بافت‌هایی که در اطراف د ان وجود دارند با سلول‌های سرطانی درگیر خواهند شد. در نتیجه سرطان به سایر بخش‌های دهان و سایر بخش‌های بدن سرایت می‌کند و در آخر مرگ یک فرد را به دنبال دارد.

اصلی‌ترین علائم و نشانه‌های سرطان لب

مانند هر سرطان دیگری، سرطان‌های مربوط به سر و گردن نیز در همان مراحل اولیه نشانه‌های واضحی ندارند. یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین نشانه‌هایی که شما را به این اختلال مشکوک می‌کند، وجود زخم بر روی لب است. اگر زخم‌هایی بر روی لب یا درون دیواره دهان به وجود بیایند که با گذشت زمان از بین نروند، به احتمال زیاد بدن فرد دچار سرطان شده است. برخی دیگر از مهم ترین علائم و نشانه‌های این نوع از سرطان عبارتند از:

  1. ضایعاتی همچون خونریزی لب
  2. وجود لکه‌های سفید یا لکه‌های غیر عادی قرمز بر روی لب
  3. بی حسی چانه در ساعاتی طولانی به دلیل درگیری اعصاب این ناحیه
  4. تورم فک و سفت شدن فک
  5. احساس درد شدید در لب‌ها و بی حس شدن لب
  6. متورم شدن لب‌ها و برآمدگی‌های غیر عادی در لب

پس از مشاهده هر کدام از این علائم باید سریعا به یک پزشک ماهر مراجعه کنید. در غیر این صورت بیماری شما پیشرفت کرده و ‌مرگبار خواهد شد.

چه افرادی در معرض ابتلا به سرطان لب هستند؟

دلایل زیادی وجود دارند که می‌توانند این اختلال را به وجود بیاورند. در این میان، برخی از افراد با استعمال برخی از مواد یا سبک زندگی نادرست، بیشتر در معرض سرطان‌های سر و ‌گردن قرار می‌گیرند. افرادی که به مصرف مشروبات الکلی اعتیاد دارند یا افرادی که مدام سیگار مصرف می‌کنند، جزو این دسته از افراد هستند. علاوه بر آن، افرادی که همواره در معرض تابش شدید نور خورشید قرار دارند، افرادی که عفونت ویروسی دارند یا افرادی که ویروس اپشتین بار دارند، بیشتر از سایرین به سرطان موجود در لب مبتلا خواهند شد. این افراد با تغییر سبک زندگی خود می‌توانند سرطان را از خود دور کنند.

انواع تومور های سر و گردن

سرطان لب چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص سرطان لب ساده نیست اما غیر ممکن هم نیست. پزشکان زمانی که بدن بیمار را معاینه کنند، متوجه خواهند شد که این فرد سرطان دارد یا نه. آن‌ها ابتدا سوابق بیماری فرد را چک می‌کنند و سپس با توجه به علائمی که در بدن بیمار دیده می‌شود، سوالاتی را از او می‌پرسند:

  • این که سابقه درمان دندان‌ها در دندانپزشکی چگونه است؟
  • این که مصرف تنباکو و الکل در بیمار به چه صورت است؟
  • این که آیا بیمار قبلا هم مبتلا به بیماری‌های لب و دهان بد است یا نه؟
  • این که سابقه ابتلا به سرطان در بستگان نزدیک بیمار وجود دارد یا نه؟

زمانی که پزشک با بررسی اوضاع جسمانی یک فرد او را مشکوک بداند، باید از زخم‌هایی که بر روی لب یا دهان فرد وجود دارند نمونه برداری کند. آزمایشات بیوپسی به این منظور انجام خواهند شد. در طی این آزمایشات، نمونه‌های گرفته شده از زخم‌های بیمار زیر میکروسکوپ بررسی خواهند شد. سپس پزشک مرحله سرایت بیماری را مشخص می‌کند. در نتیجه آزمایشاتی که شامل تصویر برداری و آندوسکوپی هستند انجام می‌شوند و درمان بیمار آغاز می‌شود.

سرطان لب

برای درمان سرطان لب چه راهکارهایی پیشنهاد می‌شود؟

شما باید تا حد امکان از بدن خود مراقبت کنید و با استفاده از راهکارهای پیشگیری، سرطان را در بدن خود کنترل نمایید. اگر مطمئن شدید که به سرطان مبتلا هستید، باید از راه‌های زیر برای درمان این بیماری استفاده کنید:

  • جراحی: بافت سرطانی و بافت سالم اطراف لب در این روش درمان برداشته می‌شود.
  • شیمی درمانی: برای از بین بردن سلول‌های سرطانی با استفاده از داروهای قوی این روش درمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • ایمنی درمانی: این نوع از روش درمان مستلزم مصرف داروهایی است که در آن سیستم ایمنی بدن بیمار برای از بین بردن سرطان تقویت می‌شود.
  • پرتو درمانی: در پرتو درمانی از اشعه‌های ایکس قدرتمند برای نابودی سلول‌های آن استفاده می شود.

سخن پایانی

در این متن در مورد سرطان لب، علائم، روش تشخیص و درمان این سرطان صحبت کردیم. سرطان لب معمولا با زخم در لب نمود پیدا می‌کند و رفته رفته پیشرفت می‌کند. این سرطان کشنده است و اگر درمان نشود، طول زندگی انسان را کاهش می‌دهد. برای تشخیص این سرطان از نمونه برداری تا آزمایشاتی همون تصویر برداری کاربرد دارند. برای درمان نیز می‌توان از روش‌هایی همچون پرتو درمانی، شیمی درمانی، جراحی و ایمنی درمانی استفاده کرد.

دکتر محمد مهدی سالم

دکتر محمد مهدی سالم

دکتر محمد مهدی سالم متخصص گوش، حلق وبینی و جراحی سروگردن دارای اعتبار بورد تخصصی گوش، حلق و بینی و جراحی سر و گردن (دارای رتبه برتر و جزء ۱۰ درصد اول بورد تخصصی کشور در سال ۹۴)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مطلب