سرطان گوش از نمونههای سرطان سر و گردن است و به شکلهای مختلفی خود را نشان میدهد. گاهی اوقات این عارضه در بخش بیرونی پوست گوش و در مواقعی نیز در لایههای درونی آن مانند مجرای گوش ایجاد میشود. این بیماری دیگر اجزای گوش نظیر استخوان شنوایی، استخوان گیجگاهی، لاله گوش و استخوان پشت گوش را درگیر می کند. در هر حال لازم است تا شما با علائم آن و نیز عوامل ایجاد این نوع سرطان کاملا آشنایی داشته باشید تا در زمان مواجه با مواردی مشکوک به آن، خیلی سریع به پزشک مربوطه مراجعه نمایید.
سرطان گوش چیست؟
سرطان گوش، جزئی از سرطانهای سر و گردن به شمار میرود که در درون پوشش اپیتلیوم یا همان بافت پوششی داخلی کانال گوش افراد خود را نشان میدهد. سرطان گوش انواع مختلفی دارد. سرطان بدخیم گوش، باعث آسیب به سیستم شنوایی فرد میشود.
بیشتر بخوانید: انواع تومورهای سر و گردن چیست؟!
این نوع سرطان بسیار نادر بوده و در حدود ۵ تا ۸ درصد سرطانهای پوست را شامل میشود. به همین علت لازم است هر زخم غیر التیام بخش در ناحیه گوش که پوسته یا قرمز شده یا خونریزی دارد، در اولین فرصت برداشته شده و بافت جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده شود. در برداشتن این نمونه بافت، ظاهر گوش خراب نمیشود. تومور موجود در گوش هر چه سریعتر برداشته شود، بازسازی گوش آسانتر خواهد بود.
انواع سرطان گوش
سرطان گوش انواع مختلفی دارد که برخی آنها وابسته به پوست و بعضی دیگر وابسته به بخشهای دیگر گوش هستند. جهت درک بهتر، به انواع سرطانهای گوش اشاره میکنیم:
سرطان سلول پایه
سرطان لاله گوش بزرگ یا سرطان سلول پایه، خارجیترین قسمت اپیدرم یعنی لایه سلولهای قاعدهای پوست افراد را درگیر خواهد کرد.
سرطان سلولهای سنگفرشی
نوع دیگری از سرطان در گوش، سلولهای سنگفرشی یا بافت روپوست لاله گوش را تحت تاثیر خود قرار میدهد. این سرطان، شایعترین نوع سرطان گوش است که تا اعماق پوست فرد را درگیر کرده و این احتمال که موجب درگیری بافت غیر پوستی افراد شود، بسیار زیاد است.
بر اساس مطالعات صورت گرفته در سال ۲۰۱۶، این نوع سرطان در حدود ۱۵ درصد، احتمال شیوع به بخش غضروف گوش را خواهد داشت.
ملانوما
این نوع سرطان در گوش، رنگدانههای پوستی یا همان سلولهای ملانیندار را سرطانی کرده و موجب قهوهای شدن رنگ پوست فرد در زیر آفتاب خواهد شد. سرطان نوع ملانوما در مقایسه با انواع دیگر سرطان گوش، بسیار نادرتر و خطرناکتر است.
بیشتر بخوانید: سرطان پوست چگونه رخ می دهد؟
کیست لاله گوش
آدنوئید سیستیک کارسینوما یا کیست لاله گوش، از سرطانهای بسیار نادر بوده که فقط ۵ درصد از همه سرطانهای مربوط با مجرای بیرونی گوش را شامل شده و غدد بزاقی و گوش فرد را درگیر خواهد کرد.
تومور بناگوش
در این نوع سرطان، رشد بدخیم سلولها در قسمت غدد بناگوشی، به مجرای گوش انتقال مییابد. این غدد بزرگترین غدد بزاقی در بدن هستند.
بیشتر بخوانید: اتوپلاستی یا جراحی زیبایی گوش چه کاربردی دارد؟
علائم سرطان گوش
علامت اصلی بیماری سرطان گوش، ظاهر شدن زخم یا خال است که پس از گذشت یک ماه، همچنان روی گوش است. این زخمها به صورت برآمدگیهایی به رنگ صورتی هستند. پس از مدتی سطح این زخمها پوسته شده و خیلی سریع خونریزی میکنند.
به طور کلی علائم سرطان گوش بستگی به اینکه کدام قسمت گوش را درگیر کرده است، متفاوت خواهد بود. در ادامه به علائم سرطان در هر یک از بخشهای مختلف گوش اشاره میکنیم:
مجرای گوش
مجرای گوش، در واقع همان بخشی است که امواج صوتی محیط را به گوش میانی و پرده گوش انتقال میدهد و علائم سرطان این قسمت عبارتند از:
- احساس گرفتگی در گوش
- ضعف عضلات صورت
- خونریزی گوش
- احساس درد در گوش
- ترشحات غیر طبیعی
- از دست دادن شنوایی
گوش میانی
از رایجترین نشانههای سرطانی شدن گوش میانی، ترشحات خونی این بخش محسوب میشود و علائم دیگر نیز عبارتند از:
- از بین رفتن شنوایی فرد
- از کار افتادن عضلات یک یا دو بخش از صورت
- احساس درد در یک یا دو گوش
گوش درونی
سرطان گوش مربوط به بخش درونی، خطرناکترین نوع سرطان در گوش به حساب میآید که علائم آن عبارتند از:
- شنیدن صداهای عجیب در گوش
- سرگیجه
- گرههای لنفاوی در گردن
- احساس درد در گوش
- احساس سردرد
- از دست دادن شنوایی
علت ابتلا به سرطان گوش
به علت نادر بودن سرطان گوش، دانشمندان تاکنون تحقیقات زیادی را در مورد آن انجام ندادهاند و منشا اصلی این عارضه هنوز شناخته نشده است. گروهی از محققان لیستی از عوامل موثر در ابتلا به این سرطان را تهیه نمودهاند که نگاهی به آن میاندازیم:
- پوست روشن
افرادی که از پوستی روشن برخوردار هستند، بیشتر از افرادی با پوست تیره به این عارضه دچار میشوند. به صورت کلی باید گفت پوستهای روشن، مستعد انواع سرطان پوست هستند.
- ضد آفتاب
در زمان قرارگیری در معرض نور خورشید، استفاده از کرم ضد آفتاب میتواند پوست شما را در مقابل اشعههای مضر خورشید محافظت کند. افرادی که مدام در معرض نور خورشید بوده و از هیچ نوع ضد آفتابی استفاده نمیکنند، بیشتر در خطر ابتلا به سرطان گوش هستند.
- عفونت مکرر گوش
عفونتهای گوش همواره با واکنشهای التهابی سیستم ایمنی بدن همراه بوده و این التهابات موجب ایجاد تغییرات سلولی جدی خواهند شد که سرطان لاله گوش پیرسینگ از همین نوع است.
- کهولت سن
سرطان سلولهای سنگفرشی در ناحیه استخوان گیجگاهی گوش نیز بیشتر در افراد مسن و بالای ۷۰ سال رخ میدهد.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص گوش و حلق و بینی چه ویژگی هایی دارد؟
پیشگیری از سرطان گوش
پیشگیری کامل از سرطان گوش امکان پذیر نیست، ولی راهکارهایی جهت کاهش خطر ابتلا به آن وجود دارد که عبارتند از:
- درمان کردن هر گونه عفونت مزمن در گوش بسیار ضروری است؛ زیرا التهاب و عفونت زمینه را برای سرطان فراهم میسازد.
- جدی گرفتن هر نوع ضایعه پوستی
- رشد سریع ضایعات یا برآمدگیهایی پوستی روی گوش
- اجتناب از استفاده از دستگاههای صوتی با صدای زیاد برای مدت زمان طولانی.
- شناسایی و درمان به موقع مشکلات ناگوشانی مانند التهابات گوش یا تودههای غیرعامل (بیشتر در کودکان) که ممکن است ایجاد مشکلات بعدی نیز داشته باشند.
- در صورت وجود مشکلات گوش مثل سردرد، درد گوش، یا افزایش خروج مایع از گوش، به پزشک مراجعه کنید.
- مراقبت دقیق از دندان و لثه نیز میتواند به پیشگیری از برخی از عفونتهای گوش کمک کند.
- مراعات کردن به نکات بهداشتی مرتبط با طرح شنوایی، مانند استفاده مناسب از هدفونها.
تشخیص بیماری سرطان گوش
روشهای شناختی جهت تشخیص بیماری سرطان گوش که امکان شناسایی این عارضه را در مراحل اولیه میدهد، شامل موارد زیر است:
- یکی از روشهای تشخیصی این عارضه، MRI گوش است.
- بافت شناسی روش تشخیصی دیگر است که در این روش نمونهای از بافت تومور گوش، جهت تشخیص سرطان در آزمایشگاه بررسی میشود.
- اتوسکوپی که معاینه گوش به وسیله پرتو نور جهت دار خواهد بود. در طی روند اتوسکوپی، بافتها جهت درمان آینده گرفته میشوند.
- توموگرافی کامپیوتری یا توموگرافی گسیل پوزیترون، از روشهای دیگر تشخیص هستند که به شما امکان میدهد تا از نئوپلاسم، یک تصویر سه بعدی به دست آورید.
سوالات متداول
در ابتدا پزشک برای تشخیص سرطانی بودن ضایعه پوستی، بخشی از آن را برش داده و از لحاظ سرطانی بودن سلولها، آن را بررسی میکند.
پس از مشخص شدن این عارضه، شیوههای درمان این سرطان بستگی به نوع آن متفاوت است.
بله، عدم درمان سرطان گوش، به تدریج شنوایی فرد را کمتر شده و در نهایت فرد را ناشنوا می شود.
چنانچه سرطان سلول سنگفرشی که بیشتر به علت قرار گرفتن فرد در معرض نور خورشید ایجاد میشود، درمان نشود، بسیار خطرناک بوده و در مواقعی میتواند کشنده باشد.
هر چند که این اتفاق بسیار نادر است ولی تودههای پشت گوش در مواقعی ناشی از توموری خوش خیم یا غیر سرطانی و گاهی اوقات بدخیم یا سرطانی باشد.
سرطان گوش، عارضه ای که باید جدی بگیرید
در صورتی که این سرطان در مراحل اولیه خود، شناخته نشود، می تواند بسیار خطرناک باشد. توصیه میشود در صورت مشاهده علائم مربوط به این سرطان آن را جدی گرفته و سریعا به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه نمایید. شما میتوانید با بروز هرگونه علائم سرطان در بخش گوش، جهت تشخیص، مشاوره و شروع درمان به دکتر محمد مهدی سالم مراجعه کنید. ایشان میتوانند با وجود تجربه و تخصص خود در این زمینه، درمانی موفقیت آمیز را برای شما انجام ده