به آخرین فردی که به تازگی با او ملاقات داشتهاید فکر کنید، اولین چیزی که از صورت او به یاد شما مانده است کدام جزء بود؟ بدون شک در اولین مورد حالت چشمان و دومین گزینه لبخند صورت آنها میباشد. بازسازی لبخند در فلج عصب صورت چگونه خواهد بود؟
حالت چهرهی هر فردی نقش مهمی در برداشت دیگران از شخصیت او دارد، به خصوص در اولین برخورد حالت چهره میتواند به عنوان اولین کلید آشنایی و یا عدم ارتباط مجدد باشد. قضاوت ما از هر فردی با توجه به چشم، لبخند و حالت صورت آنها در کمتر از ۱۰۰ میلی ثانیه انجام میشود.
بنابراین وقتی چهرهی یک فرد تحت تاثیر بیماری و یا هر موضوع دیگر بدون تغییر باقی میماند میتواند منجر به آسیبهای اجتماعی، روحی و حرفهای برای فرد باشد. در این صورت نیاز به درمان فلج عصب صورت بیشتر می شود.
نیاز به بازسازی فلج عصب صورت در چه مواردی احساس می شود؟
از بین رفتن توانایی برای تغییر عضلات صورت به عنوان فلج صورت شناخته میشود، این مشکل میتواند به دلیل طیف وسیعی از بیماریها ایجاد شود که برخی از شایعترین موارد عبارتند از:
- فلج بل
- ناهنجاریهای مادرزادی
- جراحیهایی که برای خارج ساختن تومورهای مغز و یا صورت انجام میشود
- تروما
- سکتههایی که موجب آسیب به اعصاب و عضلات صورت میشود.
در برخی موارد پس از چند ماه ممکن است آسیبی که به عضلات صورت وارد شده است پس از چند ماه بهبود یابد اما در صورتی که پس از ۳ ماه فلج عصب صورت بدون هیچ نشانهای از بهبود همچنان باقی بود به منظور بازیابی عملکرد صورت و یا جلوگیری از آسیبهای دائمی لازم است تا جراحی و یا سایر مداخلات درمانی نزد بهترین دکتر درمان فلج عصب صورت در تهران انجام شود.
در گذشته اغلب موارد فلج صورت بدون درمان باقی میماند و بیماران تا سالهای متمادی از ظاهر خود رنج میبردند اما امروز در مراکز جراحی پیشرفته مغز و اعصاب میتوان تا حدود زیادی شاهد بهبود عملکرد صورت بازسازی لبخند در فلج عصب صورت بیماران بود.
نکتهی مهم جهت بازسازی لبخند در فلج عصب صورت
به بسیاری از بیماران پس از اینکه دچار فلج عصب صورت میشوند توصیه میشود چند ماه منتظر بمانند تا به تدریج عملکرد عضلات صورت آنها بهبود یابد و در برخی موارد پزشکان بدون انجام بررسیهای لازم، بیماران را به طور کلی ناامید مینمایند و با اطمینان کامل نظر میدهند اعصابی که دچار آسیب شدهاند قابل ترمیم و یا بازسازی نیستند اما در اکثر موارد این موضوع درست نمیباشد و با انجام جراحیهای به موقع میتوان تا حدود بسیاری به بازسازی عملکرد صورت به خصوص در ناحیهی چشم و لبخند پرداخت. موضوع مهمی که بیماران باید به آن توجه داشته باشند، زمان میباشد. زمان عامل کلیدی در بازیابی عملکرد اعصاب صورت میباشد بنابراین پس از اینکه با فلج عصب صورت مواجه شدید با چندین متخصص در مورد ترمیم و بازسازی عضلات صورت خود مشورت داشته باشید.
کاندید مناسب جراحی بازسازی لبخند
پس از مراجعه به جراح این نکات مورد بررسی قرار میگیرد:
- علت اصلی فلج صورت
- فلج صورت از چه سنی آغاز شده است و چه مدت از ابتلا به آن گذشته است؟
- آیا در گذشته درمانهای جراحی انجام دادهاید؟
- بررسی نتایج درمانیهای گذشته
در معاینات پیش از جراحی، پزشک به بررسی این موارد نیز میپردازد:
- توانایی بالا بردن ابرو
- توانایی بستن چشم
- توانایی لبخند زدن بدون نمایش دندانها
- توانایی لبخند با نشان دادن دندانها
با در نظر داشتن این موارد جراح به شما اعلام میکند که آیا کاندید مناسب جراحی هستید و اینکه شانس بهبودی شما چند درصد میباشد.
بیماران مسن، افرادی که به دلیل مشکلات پزشکی نمیتوانند جراحیهای طولانی مدت را تحمل نمایند و یا برخی دیگر از بیماران کاندید مناسب این جراحی نیستند.
نحوهی انجام جراحی بازسازی لبخند در فلج عصب صورت
جراحی بازسازی صورت که در برخی موارد به عنوان جراحی لبخند نیز شناخته میشود میتواند توانایی لبخند زدن را پس از آسیب عصب و فلج صورت بازسازی نماید. جراح گوش و حلق و بینی و جراح پلاستیک جزء متخصصانی هستند که قادرند این جراحی پیچیده را انجام دهند.
این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. شیوهی جراحی با توجه به شدت بیماری و هدف جراحی ممکن است متفاوت باشد.
روشهای میکروسرجری در چند سال اخیر به طور چشمگیری پیشرفت داشتهاند و اکنون انجام بسیاری از جراحیهایی که در گذشته بعید به نظر میرسید امکان پذیر شده است.
برخی از تکنیکهایی که در این جراحی استفاده میشود عبارتند از:
- انتقال یکی از اعصاب نزدیک جهت بازسازی و ترمیم بخش آسیب دیده
- پیوند عصب از یک بخش پیوندی سالم
- پیوند عضله
در کودکانی که به صورت مادرزادی با فلج عصب صورت متولد شدهاند انتقال عضله میکروسرژیک یکی از روشهایی است که میتواند به درمان این بیماران بپردازد. این روش همچنین برای افرادی که هیچ گونه حرکتی در عضلههای صورت خود ندارند موثر میباشد.
پیوند عصبی به افرادی که قبلا عملکرد طبیعی در عضلات صورت داشتهاند و پس از جراحی تومور و یا یک تروما دچار آسیب شدهاند، پیشنهاد میشود.
طول زمان جراحی با توجه به شدت مشکل بیمار ممکن است چندین ساعت طول بکشد.
مدت زمان بهبودی پس از جراحی بازسازی لبخند
این جراحی ممکن است در ۱ و یا ۲ مرحله انجام شود. زمانی که لازم باشد ۲ جراحی انجام شود یک فاصلهی زمانی ۹ الی ۱۲ ماهه بین دو جراحی باید ایجاد شود.
به طور کلی حدود ۱ سال و یا بیشتر ممکن است زمان لازم باشد تا بتوانید حداکثر عملکرد عضلات صورت خود پس از جراحی را مشاهده نمائید.
موفقیت جراحی بازسازی لبخند در فلج عصب صورت
عواملی که در موفقیت جراحی بازسازی لبخند تاثیر گذار میباشند:
- علت اصلی فلج صورت
- سن بیمار
- مدت زمانی که فلج عصب صورت ایجاد شده است
- فلج یک طرفه و یا دو طرفهی صورت
- مهارت جراح
این نکته را به خاطر داشته باشید که این جراحی بسیار پیچیده بوده و ممکن است پس از جراحی شما به طور کامل بهبود نیابید و یا اینکه لبخند متقارنی نداشته باشید. این موارد طبیعی بوده و به مرور زمان شاید تواناییهای شما بهبود یابد.
کلام آخر
به طور کلی در بازسازی لبخند و ترمیم سایر عضلات صورت که دچار فلج شدهاند زمان یکی از گزینههای مهم میباشد، بیمارانی که پس از ۶ ماه هیچ گونه بهبودی نداشتهاند معمولاُ دیگر به طور کامل بهبود نمییابند به همین جهت توصیه میشود که در اولین فرصت با جراح متخصص و با تجربه مشورت داشته باشید.
برخی بیماران با مشاهدهی تغییرات جزئی، به امید بهبودی کامل از انجام جراحی و یا سایر مداخلات درمانی اجتناب میورزند، در این مواقع تنها با از دست دادن زمان موجب دائمی شدن صدمات وارد شده میشوند، بنابران حتی در صورتی که ۱ یا چند متخصص شما را از بهبود کامل ناامید ساختهاند بهتر است با چند متخصص دیگر نیز مشورت داشته باشید. فراموش نکنید که لبخند یکی از ویژگیهای اصلی چهرهی شما میباشد و برای بازسازی آن باید تمام تلاش خود را داشته باشید.